Blog firmy Mlekotest

Metody badania sera

Metody badania sera

Produkcja serów twarogowych i podpuszczkowych ma bardzo długą historię. Początkowo wykorzystywano w tym celu tylko mleko owcze i kozie, współcześnie największy udział ma oczywiście mleko krowie. Na cechy użytego surowca i w efekcie jakość gotowego produktu mają wpływ nie tylko warunki klimatyczne i tradycja wyrobu, ale również skład pasz dla zwierząt hodowlanych. W czasach obecnych bardzo ważne są zagadnienia bioprotekcji sera i analizy jego składu. Badania sera wykonuje się w odniesieniu do właściwości sensorycznych, fizykochemicznych oraz biologicznych.

czytaj całość »

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Analiza mleka to regulowany prawem obowiązek każdego producenta mleka surowego. Przed przekazaniem surowca do konsumpcji lub dalszej produkcji musi on zostać poddany analizom biologicznym i fizyczno-chemicznym. Ich celem jest między innym określenie cech sensorycznych, ilości drobnoustrojów i komórek somatycznych oraz potwierdzenie braku obecności mikroorganizmów, antybiotyków i substancji hamujących. Wielu hodowców zadaje sobie pytanie czy badanie mleka można przeprowadzić na własną rękę?

czytaj całość »

Analizatory do mleka. Czym są i jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są i jak działają?

Analizatory do mleka wykorzystywane są do kontrolowania i normalizowania mleka, których celem jest nie tylko uzyskanie najwyższej jakości produktu, ale także optymalizacja wykorzystania surowców. W ten sposób ryzyko dopuszczenia do procesu produkcyjnego zafałszowanego mleka można ograniczyć do minimum. Analizatory do mleka są wydajne i niezawodne, a ich układ przepływowy wyjątkowo wytrzymały.

 

czytaj całość »

Dlaczego mleko poddaje się analizie?

Dlaczego mleko poddaje się analizie?

Mleko surowe w przemyśle mleczarskim poddawane jest analizom mikrobiologicznym, cytologicznym i biochemicznym. Ich celem jest otrzymanie produktu najwyższej jakości, który po spożyciu nie wywoła u konsumentów niepożądanych reakcji. Właściwości mleka muszą być odpowiednie także dlatego, że jest ono składnikiem wielu innych produktów i nie może negatywnie wpływać na ich finalną jakość. Mleko i produkty mleczne muszą spełniać restrykcyjne wymagania, określone w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl