Charakterystyka inkubatorów do mleka

Charakterystyka inkubatorów do mleka

Mleko krowie mimo licznych kontrowersji wciąż zajmuje istotne miejsce w diecie człowieka. Jeśli nie pijemy samego mleka, to chętnie spożywamy przetwory mleczne. Ważne jest, aby mleko dostarczane do przetwórców, a później do konsumentów nie zawierało żadnych substancji szkodliwych. Dlatego znaczące jest kontrolowanie jego jakości, które można przeprowadzić przy pomocy analizatora mleka.

Dlaczego warto kontrolować mleko przy użyciu inkubatora mleka?

Konieczność ochrony zdrowia stada wiąże się z tym, że krowom podaje się antybiotyki. Może to niestety powodować, iż w mleku pozostaną ślady po przeprowadzonej farmakoterapii. Normy określające ilość dopuszczalnego w mleku antybiotyku są bardzo surowe, np. ilość tolerowanej penicyliny to zaledwie 0,0004 j.m./ml. Przy czym już 1 ml mleka od krowy poddanej antybiotykoterapii może skazić nawet 25 kg mleka zebranego od zdrowego stada krów. Mleko zanieczyszczone antybiotykami jest szkodliwe dla konsumentów, gdyż sprzyja powstawaniu antybiotykooporności – będącej problemem współczesnej medycyny. Obecne w mleku antybiotyki mogą doprowadzać do uszkodzenia przewodu pokarmowego oraz obciążać wątrobę, przyczyniają się też do wzrostu zachorowań na choroby autoimmunologiczne, np. alergii, atopowego zapalenia skóry itp. Mleko zawierające substancje hamujące jest nieprzydatne w przetwórstwie, gdyż obecne w nim antybiotyki nie pozwolą na rozwój i działanie bakterii odpowiadających za jego ukwaszenie, np. w produkcji kefirów czy jogurtów. Dlatego już wprost po udoju warto przeprowadzić analizę mleka pod kątem obecności niepożądanych antybiotyków. Systematyczne badanie pozwala rolnikowi na bieżąco monitorować w stadzie stan zdrowia, który przekłada się na jakość otrzymanego mleka.

 

Jaki można wybrać inkubator do mleka?

Mleko, w którego składzie wykryje się przekroczoną normę substancji hamujących, nie zostanie przyjęte do przetwórni. Nadaje się jedynie do utylizacji, a to oznacza ogromną stratę dla producenta. Wiąże się też z dalszymi następstwami, czyli kontrolami weterynaryjnymi, wstrzymaniem skupu surowca, a w drastycznych sytuacjach – karami finansowymi. Istotne jest zatem przeciwdziałanie, a można tego dokonać poprzez zaopatrzenie się w inkubatory do mleka. Oferowane urządzenie, którego jesteśmy producentami, nie wymaga od użytkowników stosowania specjalistycznej wiedzy laboratoryjnej. Jego działanie jest proste, niemal intuicyjne. Nasze inkubatory do testów na antybiotyki posiadają atest Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, są urządzeniami grzewczymi współdziałającymi z testami firmy Charm. Ich użytkownicy w krótkim czasie, bo w ciągu 10 minut uzyskują rzetelną informację o czystości mleka. Oferujemy do wyboru następujące modele:

  • Inkubator do testów Charm DIP TEST, zawierający 8 stanowisk z timerami, a także wyświetlaczem informujący o temperaturze i pozostałym czasie inkubacji, z auto zapisem wyników i wszystkich parametrów kod produktu: 367D-750D4;
  • Inkubator do testów Charm DIP TEST, zawierający 8 stanowisk z timerami, a także wyświetlacz informujący o temperaturze i pozostałym czasie inkubacji, z auto zapisem wyników i wszystkich parametrów, z akumulatorem podtrzymujących zasilanie kod produktu: : F707-15055;
  • Inkubator do testów Charm DIP TEST, liczący 4 stanowiska z niezależnymi timerami kod produktu: 39A7-14722

W przypadku wątpliwości dotyczących wyboru idealnego urządzenia zachęcamy do kontaktu z naszymi pracownikami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl