Tajniki produkcji ricotty

Tajniki produkcji ricotty

Wśród włoskich specjałów olbrzymią popularnością cieszy się serek ricotta, zawierający o 30% więcej wapnia niż zwykły twaróg. Produkuje się go z serwatki, najczęściej po serach podpuszczkowych z mleka koziego lub krowiego, rzadziej owczego. Ma delikatny, wyśmienity smak oraz doskonale nadaje się zarówno na kanapki, jak i do ciast, farszów oraz klusek. Sprawdź, jakie są tajniki jego przygotowania oraz co zrobić, aby mieć pewność, że używane mleko jest najwyższej jakości.  

Jak produkuje się ricottę?

Do produkcji ricotty potrzebny będzie kwasek cytrynowy. Należy rozpuścić go w wodzie. Następnie podgrzej serwatkę do około 90 – 93°C i po zagotowaniu zdejmij z ognia. Do zagotowanej serwatki dodaj rozcieńczony kwasek cytrynowy i dokładnie mieszaj przez koło minutę. Po ostygnięciu należy przelać uzyskaną konsystencję na sitko wyłożone chustą serowarską. Na sitku ricotta powinna ociekać przez nie mniej niż dwie godziny.

Co wpływa na smak ricotty?

Na smak ricotty mają wpływ dodawane do niej składniki, takie jak sól, przyprawy czy cukier, ale przede wszystkim liczy się jakość oraz smak samego mleka, które powinno być pozbawione antybiotyków. Dlatego jeśli jesteś hodowcą i dostarczasz mleko do skupu, zaopatrz się w oferowane przez nas Charm Dip Testy. Wykrywają one antybiotyki z grupy betalaktamowej oraz tetracykliny. Proponowane przez nas testy przeprowadza się bardzo łatwo; wystarczy zanurzyć je zanurzyć w badanej próbie mleka, a następnie poddać dziesięciominutowej inkubacji. Następnie włącz timer, znajdujący się na urządzeniu i po upływie dziesięciu sekund odczytaj wynik.

Co wchodzi w skład oprzyrządowania do przeprowadzania testów?

Oprócz samych testów polecamy także specjalne urządzenia do ich inkubacji, z czterema stanowiskami z oddzielnymi timerami. Można na nich jednocześnie przeprowadzać badanie kilku próbek. W naszej ofercie mamy także urządzenia firmy Millkotester, z dwunastoma stanowiskami z oddzielnymi wyświetlaczami. Urządzenia te podają temperaturę próbek oraz czas ich inkubacji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl