Blog firmy Mlekotest

Kultury bakterii w twarogu

Kultury bakterii w twarogu

Twaróg należy do najzdrowszych przetworów mlecznych. Choć ma stosunkowo niską zawartość wapnia, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, D oraz B12, a także cynku i potasu. Aby uzyskać ten wartościowy produkt, potrzeba dobrej jakości mleka i właściwie dobranych kultur bakterii odpowiedzialnych za jego fermentację.  

czytaj całość »

Wartości odżywcze mleka

Wartości odżywcze mleka

W skład mleka wchodzi nie tylko budujący kości wapń, lecz również wiele innych witamin i pierwiastków mineralnych, regulujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

czytaj całość »

Jak dobrostan bydła przekłada się na jakość mleka?

Jak dobrostan bydła przekłada się na jakość mleka?

Dobrostan bydła, czyli zaspokojenie jego podstawowych potrzeb fizycznych i psychicznych, ma olbrzymi wpływ na jakość mleka. Przede wszystkim pozwala na obniżenie ilości bakterii, drobnoustrojów oraz liczby komórek somatycznych w mleku. Zdrowe, zadbane krowy nie muszą być leczone antybiotykami, które, po przedostaniu się do mleka, znacznie obniżają jego wartość.

czytaj całość »

Po czym poznać jakość mleka?

Po czym poznać jakość mleka?

Jakość mleka poznaje się przede wszystkim po tym, czy zawiera ono w swoim składzie antybiotyki. Sprawdź, jakie testy pozwolą je wykryć oraz czym jeszcze cechuje się mleko dobrej jakości.

czytaj całość »

Sposoby wykrywania mastitis

Sposoby wykrywania mastitis

Mastitis to groźne, zmniejszające wydajność krów mlecznych, zapalenie gruczołu wymion. Każdego roku schorzenie dotyka od 20% do 50% zwierząt. Jak rozpoznać je u bydła?

czytaj całość »

Jak produkuje się mascarpone?

Jak produkuje się mascarpone?

Mascarpone to włoski ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Coraz częściej używamy go jako składnika deserów oraz sosów podawanych do dań obiadowych ,jednak niewiele osób wie, w jaki sposób wytwarza się mascarpone i co wpływa na jego kremowy smak i konsystencję. Jak zatem produkuje się ser mascarpone?

czytaj całość »

Tajniki produkcji ricotty

Tajniki produkcji ricotty

Wśród włoskich specjałów olbrzymią popularnością cieszy się serek ricotta, zawierający o 30% więcej wapnia niż zwykły twaróg. Produkuje się go z serwatki, najczęściej po serach podpuszczkowych z mleka koziego lub krowiego, rzadziej owczego. Ma delikatny, wyśmienity smak oraz doskonale nadaje się zarówno na kanapki, jak i do ciast, farszów oraz klusek. Sprawdź, jakie są tajniki jego przygotowania oraz co zrobić, aby mieć pewność, że używane mleko jest najwyższej jakości.  

czytaj całość »

Kultury bakterii w jogurtach i kefirach

Kultury bakterii w jogurtach i kefirach

W produktach mlecznych, czyli w jogurtach i kefirach, znajdują się pożyteczne kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. Czym są i na czym polega ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm? Sprawdź w naszym wpisie!

czytaj całość »

Charm dip test. Co to takiego?

Charm dip test. Co to takiego?

Dobrej jakości mleko to mleko niezawierające w swoim składzie antybiotyków. Aby sprawdzić, jaki jest skład mleka, polecamy wykonanie oferowanych przez nas testów Charm dip. Przyjrzyjmy się im bliżej.

czytaj całość »

Właściwości mleka surowego

Właściwości mleka surowego

Mleko surowe, czyli, mleko, uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt hodowlanych, niepodgrzane do temperatury 40oC i niepoddane innego rodzaju obróbce technologicznej, wciąż budzi pewne obawy. Składające się  w 88% z wody oraz w 12% z suchej substancji, czyli tłuszczów, białek, laktozy i soli mineralnych, posiada swoich zwolenników oraz przeciwników. 

czytaj całość »

Jak powstaje słodki twaróg?

Jak powstaje słodki twaróg?

Twaróg to produkt, który znajdziemy na wielu półkach sklepowych. Doceniamy jego wyśmienity smak i prozdrowotne właściwości, dlatego chętnie sięgamy po różnego jego formy. Jednak jak powstaje ten biały przysmak? I jak to możliwe, że przybiera tak wiele postaci, od słonego twarożku, aż po słodki twaróg do wypieków

czytaj całość »

Czym cechują się szczepionki mleczarskie?

Czym cechują się szczepionki mleczarskie?

Jogurty, sery, twarogi - kto z nas nie sięga po nabiał? Te najwyższej klasy produkty, które tak cenimy, są efektem naturalnych mechanizmów, przebiegających pod okiem fachowców. Do ich uzyskania niezbędne są szczepionki mleczarskie, które rozpoczynają cały proces powstawania produktu. Czym one są i jakie właściwości wykazują?

czytaj całość »

Charakterystyka inkubatorów do mleka

Charakterystyka inkubatorów do mleka

Mleko krowie mimo licznych kontrowersji wciąż zajmuje istotne miejsce w diecie człowieka. Jeśli nie pijemy samego mleka, to chętnie spożywamy przetwory mleczne. Ważne jest, aby mleko dostarczane do przetwórców, a później do konsumentów nie zawierało żadnych substancji szkodliwych. Dlatego znaczące jest kontrolowanie jego jakości, które można przeprowadzić przy pomocy analizatora mleka.

 

czytaj całość »

Zasady doboru kultur mleczarskich

Zasady doboru kultur mleczarskich

Mleko to wciąż ważny składnik diety wielu osób. Znajduje ono uznanie jako napój – w swej niezmiennej postaci, poddane jedynie pasteryzacji. Jednak o tym, że stanowi tak ważny składnik w piramidzie odżywiania, decydują zdolności mleka do fermentacji i możliwość wytwarzania innych produktów. Współczesna branża mleczarska, by w pełni wykorzystać zalety mleka stosuje podczas jego przetwarzania kultury mleczarskie, których dobór rządzi się pewnymi prawami.

czytaj całość »

Jakie standardy muszą spełniać powłoki do sera?

Jakie standardy muszą spełniać powłoki do sera?

Powłoki do sera pełnią szereg ważnych funkcji. Ich zadaniem jest ochrona sera przed różnymi czynnikami. Przede wszystkim jest to ochrona przed negatywnym wpływem mikroflory, lecz powłoka też dba o to, by ser nie utracił wilgoci. Powłoka do sera chroni go też przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz dodaje produktowi walorów estetycznych, co przekłada się na jego lepszą sprzedaż. Co warto wiedzieć o powłokach do sera?

czytaj całość »

Na czym polega bioprotekcja mleka?

Na czym polega bioprotekcja mleka?

Nawet osobom, które niezwiązane są z branżą mleczarską, zdarzało się usłyszeć zwrot „bioprotekcja mleka”. Nic w tym dziwnego. Szczepionki mleczarskie mają ogromny wpływ na wyroby mleczne, które spożywamy. Czym dokładnie jest bioprotekcja mleka i dlaczego jest nam potrzebna? Sprawdźmy!

czytaj całość »

Jakie mleko jest uznawane za zdrowe?

Jakie mleko jest uznawane za zdrowe?

Chociaż od kilku lat trwają dyskusje o tym, czy mleko krowie ma rzeczywiście wartość dietetyczną dla człowieka, wciąż przedstawiane są dowody na to, że dostarcza ono nam wielu składników odżywczych. Wbrew pozorom mleka krowiego nie można łatwo zastąpić mlekiem roślinnym (które mlekiem jest tylko z nazwy).

czytaj całość »

Czym leczyć krowę?

Czym leczyć krowę?

Na mastitis, czyli schorzenie gruczołu mlekowego co roku choruje około 20-50% krów w Polsce. Wiele mówi się o tym, że w walce ze schorzeniem najskuteczniejszy jest antybiotyk. Jednak jeśli dostanie się on do mleka, a mleko to trafi do zakładu mleczarskiego, właściciel krowy może ponieść poważne konsekwencje. Jak więc prawidłowo leczyć krowy?

czytaj całość »

Jakie bakterie znajdują się w mleku?

Jakie bakterie znajdują się w mleku?

W wyniku braku odpowiedniej higieny doju mleko surowe może zostać zanieczyszczone enzymami pochodzenia bakteryjnego. Ich rozwój prowadzi do obniżenia jakości mleka i wytwarzanych z niego produktów. Całkowite wyeliminowanie mikroorganizmów z mleka nie jest możliwe, jednak ogólna liczba drobnoustrojów jest wyraźnie określona w rozporządzeniach Komisji Europejskiej. Sprawdźmy, czy w mleku znajdują się tylko niepożądane bakterie i w jaki sposób można zbadać ich ilość?

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl